Werkwijze

Onderzoek en anamnese: Ik begin altijd met het onderzoeken van hoofd en gebit. De kauwspieren, eventuele asymmetrie van de wangen, aanwezigheid van abcessen, aanwezigheid van knijpwondjes aan de wangen, andere verwondingen aan de mond, beweeglijkheid van de kaak, controle van de snijtanden, aanwezigheid van tandsteen, eventuele wolfskiezen en hengstentanden. Verder stel ik de eigenaar/verzorger enkele vragen over de gezondheid, het gedrag en eventuele medicatie van het paard/pony/ezel.

Verdoving: Pas daarna zal ik het paard een orale verdoving toedienen. Het is vanwege de verdoving belangrijk dat het paard op een goede stroeve ondergrond staat en in een rustige omgeving. Veel pottenkijkers zullen het paard te snel uit zijn verdoving halen. Zonder verdoving werken is geen optie aangezien de behandeling daarvoor te lang duurt en de meeste paarden wat angstig kunnen reageren op het speculum en de uit te voeren behandeling. Door de verdoving wordt de behandeling tevens geen traumatische ervaring!

Speculum/mondspreider: Daarna open ik de mond met een speculum om het hele gebit te kunnen inspecteren en bespreek ik met de eigenaar welke behandelingen het paard nodig heeft. De eigenaar krijgt op dat moment tevens de gelegenheid mee te kijken en te voelen. Voor kleine pony's, AMHA paardjes en ezeltjes heb ik een extra kleine mondspreider.

Elektrisch vijlen of niet? Ik zeg volmondig JA bij elektrische vijl! De behandeling verloopt soepeler, preciezer en sneller. Er zijn ook meer mogelijkheden qua afwerking van de kiezen en snijtanden. Ik denk ook niet dat je in deze tijd zelf bij je tandarts nog zou willen dat hij/zij met een handmatige boor zou werken. Bovendien; waarom zouden we terug gaan in de tijd, wanneer er nu betere instrumenten voor handen zijn die comfortabeler zijn voor het paard en preciezer en sneller werken?

Correctie volledige gebit: Ik werk dus altijd met elektrische vijlen. Hierbij maak ik gebruik van de beste en meest innovatieve instrumenten voor de gebitsbehandelingen van paarden. Met deze instrumenten werk ik snel, nauwkeurig en verfijnd. 

Ik zal de haken op de kiezen wegvijlen, aansluitend de kiezenboog afronden, de snijtanden vijlen, tandsteen verwijderen, diastasen schoonmaken en opboren, eventuele doppen verwijderen, wolfstanden verwijderen en bij zeer oude paarden losse, wiebelende kiezen verwijderen. Dit alles natuurlijk in overleg met de eigenaar. 

Verder kan ik met de elektrische vijl voor paarden/pony's die met een bit gereden worden een bitseat slijpen, dit is het afronden van de voorste kiezen, zowel boven als beneden, zodat het bit deze kiezen niet meer zal raken en het paard ook veel fijner in de aanleuning komt omdat het bit dan eerder op de mondhoeken werkt en het paard geen angsten meer heeft voor pijn aan de voorste kiezen. Het duurt echter wel een dag of 14 voordat het paard zich begint te realiseren dat het zich kan gaan ontspannen omdat het bit de kiezen niet meer zal raken.

Optimale occlusie: Wat voor mij belangrijk is, is dat aan het einde van de behandeling het hele maalapparaat weer in balans is. De wijze waarop de kiezen en tanden met elkaar in contact staan en het percentage van het kauwvlak dat wordt benut bij het vermalen van voedsel noemt men occlusie. 100% is soms moeilijk te bereiken, maar bij de meeste paarden ga ik binnen 1 behandeling al van een occlusie van maar 10% naar 80%! Dat wil zeggen dat er weer een correcte driepuntsbalans is bereikt tussen het kaakgewricht en het kauwvlak van de kiezen en de snijtanden zodat het paard weer optimaal kan malen en zodoende zijn voedsel beter kan verteren. Door een juiste occlusie te bereiken en de snijtanden in de juiste hoek af te vijlen voorkom ik druk op het kaakgewricht, bepaalde kiezen of de snijtanden. Het vijlen van de snijtanden is dan ook een 'must' want wanneer dit niet wordt gedaan krijgt het paard kauwproblemen (behalve kribbebijters met te ver afgesleten snijtanden). Immers wanneer de kiezen worden ingekort en rondgeslepen en we doen niets aan de snijtanden, dan raken de kiezen elkaar niet meer voldoende, aangezien de te lange snijtanden dit tegenhouden, met als gevolg een zeer lage occlusie. Veel koliek en maagzweren vinden hun oorzaak in slecht vermalen voedsel door een onverzorgd gebit.

Wolfstanden verwijderen: Sommige paarden hebben wolfstanden en deze zitten het bit in de weg. Dus wanneer het paard/pony/ezel met bit wordt gereden is het bijna altijd noodzakelijk deze te verwijderen. Echter verwijder ik deze alleen in overleg met de eigenaar.

Kortom; ik kom niet alleen even wat haken wegvijlen, maar vertrek in de wetenschap dat het paard zijn gebit en kaak weer volledig in balans zijn, er nergens meer scherpe randen zijn, blaren en wondjes in de mond kunnen gaan genezen en het paard zichtbaar zal opknappen in de komende dagen! Heerlijk toch? 

 

 

 

 

Paardentandarts Roosendaal, Paardentandarts Rucphen, Paardentandarts Zuid Holland, Paardentandarts Noord Brabant, Paardentandarts Zuid Nederland, Paardentandarts België, Paardengebitsverzorging, Praktijk voor paardengebitsbehandeling.aanwezigheid van tan

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.